SUPER SPOR FM

TAXIDOEFKERIES

lpg

ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

bionic

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

ΑΜΕΣΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΡΙΚ....

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, με επείγουσα επιστολή της προς τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας εισηγείται όπως αξιολογηθούν θετικά τα αιτήματα της πρώην δημοσιογράφου του ΡΙΚ Ευδοκίας Λοΐζου. 

Αφενός να εγκριθεί η αποστολή της για περαιτέρω εξειδικευμένη θεραπεία σε νοσοκομείο στο Λονδίνο, με την οικονομική αρωγή του κράτους και αφετέρου, να της επιστραφούν τα ιατρικά έξοδα που ήδη κατέβαλε η ίδια και η οικογένειά της για να εξασφαλίσει την ενδεδειγμένη θεραπεία που υπό τις περιστάσεις ήταν η καταλληλότερη, προσκομίζοντας προς τον σκοπό αυτό σχετικές αποδείξεις.   
Η παρέμβαση της Επιτρόπου είναι το αποτέλεσμα παραπόνου που η ίδια της υπέβαλε, σε σχέση με τη μεταχείριση που τυγχάνει γενικά από δημόσιες Αρχές και Λειτουργούς τους, λόγω της «επαγγελματικής ασθένειας» από την οποία πάσχει από το 2007 (ιογενή εγκεφαλίτιδα) και των δυσκολιών που συνακόλουθα αντιμετωπίζει.   
Όπως σημειώνει η Επίτροπος, «είναι υποχρέωση κάθε Κράτους δικαίου, ως Κράτος με κοινωνικό πρόσωπο, να προάγει το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών του και να προσφέρει στην κ. Λοΐζου την καταλληλότερη και αποτελεσματικότερη υπό τις περιστάσεις ιατρική περίθαλψη και στήριξη, για να αντιμετωπίσει στον καλύτερο δυνατό βαθμό τα σύνθετα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, πέρα από οποιεσδήποτε λογιστικές λογικές». 
«Την υποχρέωση αυτή, κατά την άποψή μου, καθιστά πιο επιβεβλημένη το γεγονός ότι η επιδείνωση της υγείας της τα τελευταία δέκα χρόνια οφείλεται σε ‘’επαγγελματική ασθένεια’’, η οποία, συνδέεται με τις ακατάλληλες συνθήκες στις οποίες εργαζόταν σε οργανισμό δημοσίου δικαίου» σημειώνει η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη. 
 Σύμφωνα με την επιστολή της «η παραπονούμενη υπέστη ‘’επαγγελματική ασθένεια’’ μέσα σε ένα περιβάλλον τα οποίο ήταν έξω από τον έλεγχό της» και «η συνέχιση της θεραπείας της από την ομάδα ιατρών και θεραπευτών στο Λονδίνο που την παρακολουθούν από το 2010 και, οι οποίοι, πέρα από την εξειδικευμένη εμπειρογνωμοσύνη τους, γνωρίζουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της κατάστασης της υγείας της, είναι, υπό τις περιστάσεις, η επιβεβλημένη επιλογή για βελτίωση της υγείας της, ώστε να παρέχεται κάθε δυνατή συνέπεια στην αποθεραπεία της».   Αναφερόμενη εξάλλου στο αίτημα της Ευδοκίας Λοΐζου όπως της επιστραφούν από το Κράτος τα έξοδα θεραπείας/αποκατάστασης που η ίδια και η οικογένειά της κατέβαλαν μέχρι σήμερα «δικαιολογείται από το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρέχει τη νομική βάση για θετική αξιολόγησή του».   
Η Επίτροπος σημειώνει επίσης ότι «η κατάλληλη θεραπεία και η διασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να συνεπάγεται την οικονομική εξαθλίωση του ασθενούς και της οικογένειάς του». Συμπληρωματικά αναφέρει ότι στα πλαίσια επικοινωνίας της με το Γραφείο της Επιτρόπου, η Ευδοκία Λοΐζου επανειλημμένα εξέφρασε την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της για τη στήριξη και βοήθεια που είχε μέχρι σήμερα από συγκεκριμένους Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, καθώς και για την οικονομική βοήθεια ύψους €160.000 που είχε στο παρελθόν από την Κυβέρνηση για συνέχιση της θεραπείας της. «Ποσό το οποίο πέρα από τη γραπτή δέσμευσή της, επαναλαμβάνει και προφορικά ότι θα επιστρέψει σε περίπτωση που εντέλει της επιδικαστούν αποζημιώσεις από το ΡΙΚ».   
Καταληκτικά, η Επίτροπος τονίζει ότι το δικαίωμα στην υγεία και την πρόσβαση σε κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, το οποίο προστατεύεται από κανόνες δικαίου και διεθνών συμβάσεων. «Το δικαίωμα αυτό συνεπάγεται την υποχρέωση του κράτους να παρέχει κατάλληλες υπηρεσίες υγείας στο σύνολο του πληθυσμού μιας χώρας και να προβαίνει σε ενέργειες που προάγουν, διαφυλάσσουν, διατηρούν και αποκαθιστούν την υγεία όλων των προσώπων, εντός εύλογου σε κάθε περίπτωση χρόνου», σημειώνει.   

ΠΛΗΡΩΣΕ ΗΔΗ €350.000   Όπως αναφέρεται στην επιστολή της Επιτρόπου προς το Υπουργείο Υγείας, από το 2007 που διαγνώστηκε η ασθένεια της Ευδοκίας Λοΐζου, μέχρι σήμερα, η παραπονούμενη έχει υποβληθεί σε πολλές θεραπείες στην Κύπρο και στο εξωτερικό και, όπως υποστηρίζει, το Υπουργείο Υγείας κάλυψε μόνο ένα μέρος των συνολικών εξόδων θεραπείας της στο εξωτερικό, ύψους €228.338. Τα υπόλοιπα ιατρικά έξοδα (περίπου €350.000), λόγω άρνησης του Υπουργείου από ένα σημείο και μετά να συνεισφέρει, καλύφθηκαν από την οικογένειά της.philenews LIKE ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου