SUPER SPOR FM

TAXIDOEFKERIES

lpg

ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

lush

lush

BIONIC ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

ΚΥΠΡΟΣ - ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΥΛΑ ΤΟΥ....

Στην καλύτερη περίπτωση ξέρουν πού βρίσκονται τα παιδιά τους και, αν είναι τυχεροί, επικοινωνούν μαζί τους τηλεφωνικώς μία ή το πολύ δύο φορές τον μήνα. Εάν δεν είναι τυχεροί, όπως συνήθως συμβαίνει, δεν ξέρουν καν πού βρίσκεται ο γιος ή η κόρη τους, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους και το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι το παιδί τους βρίσκεται κάπου στη Συρία ή την Κίνα ή την αχανή Ρωσία.   

Κύπριοι πολίτες οι οποίοι είχαν ενώσει τη ζωή τους με άτομα από άλλες χώρες, δημιούργησαν οικογένεια και, ενώ θεωρούσαν ότι ζούσαν την απόλυτη ευτυχία, ξύπνησαν ένα πρωί και το παιδί ή τα παιδιά τους και ο/η σύζυγός τους είχαν εξαφανιστεί, ή σε άλλες περιπτώσεις έφθασαν μέχρι τον χωρισμό και, μετά το διαζύγιο, η αλλοδαπή μητέρα ή ο αλλοδαπός πατέρας πήρε το παιδί και εγκατέλειψε την Κύπρο.   
Είκοσι εννέα τέτοιες περιπτώσεις κατέγραψε η Κυπριακή Αστυνομία το 2016, ενώ το 2015 είχαν καταγραφεί άλλες 24 υποθέσεις.  Σε κάποιες περιπτώσεις, οι γονείς καταφέρνουν να πάρουν πίσω τα παιδιά τους. Όταν όμως τα παιδιά βρίσκονται σε κάποια μουσουλμανική χώρα, συνήθως με τον μουσουλμάνο πατέρα τους, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα και είναι σχεδόν ακατόρθωτο για τις Κύπριες μητέρες να έρθουν σε επαφή μαζί τους.   
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανύπαρκτη στον αγώνα μας» δήλωσε με δάκρυα στα μάτια μητέρα η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια ζει με την αγωνία για τα δύο της παιδιά, τα οποία βρίσκονται κάπου στη δίνη του πολέμου στη Συρία.   «Μας είχαν πει ότι θα γίνει μια επιτροπή από τα υπουργεία για να ασχοληθεί με τις περιπτώσεις μας. Δεν έγινε τίποτε» είπε και διερωτήθηκε, κοιτάζοντας τους αρμόδιους λειτουργούς, «Πού είναι το κράτος του οποίου εγώ είμαι πολίτης;
 Το Γραφείο Ευημερίας επικοινώνησε μαζί μου μόνο για να μου κόψει το επίδομα μονογονιού. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω πού βρίσκονται τα παιδιά μου».   
Το πρόβλημα με τις αρπαγές-απαγωγές παιδιών από τους αλλοδαπούς γονείς τους συζητήθηκε χθες για τέταρτη φορά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.  Όπως όμως διαπιστώθηκε, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες όπως είχαν δεσμευτεί τον Ιανουάριο του 2016, όταν το θέμα είχε ξανασυζητηθεί.   Αποτέλεσμα, η φωνή των γονιών/θυμάτων του φαινομένου να είναι ακόμα πιο δυνατή, αφού επέρριψαν ευθύνες στο κράτος, αφήνοντας μάλιστα σε κάποιες στιγμές να εννοηθεί ότι το σύστημα «έδιωξε» τα παιδιά τους από την Κύπρο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πατέρα ο οποίος εδώ και χρόνια αναζητά την κόρη του στην Κίνα. 

ΚΥΠΡΟΣ ShowTime-cy: Πατέρας εδώ και ένα χρόνο ψάχνει απεγνωσμένα την μόλις 2 ετών κόρη του. Η σύζυγός του (ήταν σε διάσταση) πήρε ξαφνικά την μικρή και εξαφανίστηκε στην Ουκρανία. Από τότε έσβησε το χαμόγελό του. Η Αστυνομία αδυνατεί, το κράτος αδυνατεί, ο ίδιος παλεύει με σχεδόν κανένα όπλο, η μάνα της βρίσκεται Κύπρο και το παίζει "κινέζα".... Ποιος νόμος και ποια βοήθεια μπορεί να έχει ο άνθρωπος αυτός; 
 
Όπως ο ίδιος επανέλαβε και χθες, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία διαζυγίου με την πρώην σύζυγό του, το δικαστήριο έδωσε άδεια για έκδοση διαβατηρίου στην κόρη του, παρά τη δική του άρνηση να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα. Μη μπορώντας να βρει το δίκιο του, ο πατέρας προχώρησε σε αγωγές κατά των αρμοδίων Αρχών του κράτους. Εναντίον της Νομικής Υπηρεσίας, του Αρχηγού Αστυνομίας, των δικηγόρων που ασχολήθηκαν με την υπόθεσή του κ.λπ. Η υπόθεση του βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.   Μια άλλη μητέρα, η Λέσλυ Βαρσανίδου, είπε ότι αν και εξασφάλισε με δικές της ενέργειες αποφάσεις του δικαστηρίου του Λιβάνου και του μουσουλμανικού δικαστηρίου στον Λίβανο που ζητούν την άμεση παράδοση του παιδιού στην Κύπρο, οι αποφάσεις αυτές δεν εκτελούνται εδώ και δύο χρόνια.  
 Στις 18 Ιανουαρίου 2016, η Επιτροπή είχε συζητήσει ξανά το συγκεκριμένο θέμα και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είχαν δεσμευτεί ότι θα προχωρούσαν στη σύσταση επιτροπής στην οποία θα μπορούσαν να απευθύνονται οι γονείς και να λαμβάνουν όλη τη στήριξη που χρειάζονται. Δυστυχώς, όπως διαπιστώθηκε, η επιτροπή αυτή δεν έχει συσταθεί, ενώ οι αρμόδιοι λειτουργοί, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκαν την αδυναμία του κράτους να βοηθήσει. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ανέφεραν ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα ο εντοπισμός των παιδιών ή οι δικαστικές διαδικασίες στις ξένες χώρες.   
Από πλευράς της Αστυνομίας φάνηκε να γίνονται αρκετές προσπάθειες, γι’ αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις τα παιδιά επιστρέφουν ή, όπως αναφέρθηκε, τα τελευταία χρόνια έχουν εμποδιστεί και κάποιες απαγωγές. Ωστόσο, η δικαιοδοσία της κυπριακής Αστυνομίας δεν μπορεί να επεκταθεί σε χώρες οι οποίες δεν είναι συνεργάσιμες (όπως π.χ. οι μουσουλμανικές).   Από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών έγινε αναφορά στο γεγονός ότι τα άτομα που εργάζονται στις διπλωματικές αποστολές έχουν τη γνώση για να βοηθήσουν τους Κύπριους που διεκδικούν τα παιδιά τους στα ξένα δικαστήρια. Ωστόσο υπέδειξε ότι οι διπλωματικές μας αποστολές είναι περιορισμένες και υποστήριξε ότι υπάρχουν χώρες στις οποίες υπάρχει μόνο ένα άτομο, το οποίο δεν μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια.   
Την αδυναμία των υπηρεσιών επεσήμαναν και οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής, αφού όπως διαπιστώθηκε οι γονείς όταν αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους έχουν εξαφανιστεί προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημά τους μόνοι τους, καθώς δεν υπάρχει ένα σωστά οργανωμένο σύστημα για να τους βοηθήσει. Εάν έχουν την οικονομική ευχέρεια παρουσιάζονται στα ξένα δικαστήρια με δικηγόρο, εάν δεν την έχουν «απλώς παλεύουν χωρίς να έχουν στήριξη από κανένα». philenews LIKE ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου