lush

SUPER SPOR FM

TAXIDOEFKERIES

lush

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ

CARS

lush

lush

BIONIC

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

ΚΥΠΡΟΣ: ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Λευκωσία: Με ωράριο από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 6:00 το απόγευμα και ενίσχυση των ορεινών κέντρων υγείας θα προσπαθήσει το Υπουργείο Υγείας να καλύψει το τεράστιο κενό που παρατηρείται στην εξυπηρέτηση των ασθενών οι οποίοι βρίσκονται είτε σε περιοχές των αστικών κέντρων που δεν γειτνιάζουν με τα Επαρχιακά νοσοκομεία, είτε στην ύπαιθρο όπου δεν προσφέρονται πλήρεις υπηρεσίες υγείας από το Κράτος.

Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, «να τερματιστεί η ταλαιπωρία των κατοίκων των ορεινών περιοχών οι οποίοι υποχρεώνονται να ξεκινούν πολύ πρωί από τα χωριά τους για να κατεβούν στην πόλη και να εξυπηρετηθούν, να αποσυμφορήσουμε τα μεγάλα νοσοκομεία και κυρίως να καλύψουμε τις 60 και πλέον ορεινές κοινότητες του Τροόδους οι οποίες αυτή τη στιγμή στην ουσία είναι ακάλυπτες».

Επίσης, «με αυτό τον τρόπο θα τερματιστεί και η ταλαιπωρία των πολιτών που βρίσκονται στα αστικά κέντρα, κυρίως των ηλικιωμένων μας για τους οποίους η ταλαιπωρία αλλά και το κόστος της μετάβασης τους στα νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλο, ενώ ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο θα αποσυμφορηθούν και τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών τις απογευματινές ώρες».

Η υλοποίηση του σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να αρχίσει από την επαρχία Λευκωσίας και το Τρόοδος ενώ στη συνέχεια και στο πλαίσιο της αυτονόμησης θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες επαρχίες.

Στον σχεδιασμό αυτό, περιλαμβάνονται, σε πρώτο στάδιο τα εξωτερικά ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας που στεγάζονται στο παλιό νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Τα εξωτερικά ιατρεία στο παλιό νοσοκομείο όχι μόνο δεν πρόκειται να κλείσουν αλλά θα ενισχυθούν» τόνισε ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή, εξηγώντας παράλληλα ότι το Υπουργείο του βρίσκεται σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων προκειμένου να προωθηθεί η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας της Λευκωσίας. Η κτηριακή αναβάθμιση μάλιστα των εξωτερικών ιατρείων, αναμένεται ότι θα γίνει εντός του 2018.

Παράλληλα με τα εξωτερικά ιατρεία στο παλιό νοσοκομείο, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενίσχυση και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Έγκωμης και Καϊμακλίου τα οποία επίσης θα εξυπηρετούν τους πολίτες μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Μεγαλύτερο στοίχημα όμως για το υπουργείο, αποτελεί η κάλυψη των αναγκών των κατοίκων των ορεινών περιοχών και συγκεκριμένα των 65 περίπου Κοινοτήτων του Τροόδους.

Η αναβάθμιση θα καλύψει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Νοσοκομείο της Κυπερούντας, το οποίο στο πλαίσιο της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα ανήκει, κατά πάσα πιθανότητα στο αυτονομημένο νοσοκομείο της Λεμεσού.
Επιπλέον, θα αναβαθμιστούν και θα ενισχυθούν με προσωπικό και κυρίως διασώστες (σύμφωνα με τον υπολογισμό που έχει γίνει χρειάζονται 11 διασώστες για να καλυφθεί ολόκληρη η περιοχή), τα Κέντρα Υγείας στις Πλάτρες και στον Αγρό με ταυτόχρονη επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους επίσης μέχρι τις 6 το απόγευμα.
«Εάν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτό τον στόχο», είπε ο κ. Παμπορίδης, «θα μπορέσουμε να καλύψουμε ένα κενό που πάντοτε υπήρχε στις ορεινές περιοχές και είχε ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι και να κινδυνεύουν σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω της ανυπαρξίας υπηρεσιών έγκαιρης και άμεσης παρέμβασης».

Και απογεύματα στα νοσοκομεία

Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας στον τομέα της υγείας δεν περιορίζεται μόνο στα κέντρα υγείας αφού ήδη έχει ανακοινωθεί ότι εντός των επόμενων ημέρων θα εξαγγελθεί πρόγραμμα λειτουργίας και των χειρουργείων στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Προς το σκοπό αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη και διάλογος μεταξύ του υπουργού Υγείας και των Συντεχνιών των κυβερνητικών γιατρών καθώς αναζητούνται τρόποι επίλυσης της διαφωνίας που εδώ και ένα χρόνο υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και γιατρών στο θέμα της εισαγωγής της ηλεκτρονικής κάρτας εισόδου και εξόδου των γιατρών από τα νοσηλευτήρια.
Όπως πληροφορούμαστε, υπουργείο Υγείας και γιατροί φαίνεται να έχουν βρει κάποιο τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να γίνεται σωστός έλεγχος και χωρίς τις ηλεκτρονικές κάρτες.

Συμφωνούν αλλά ζητούν σωστή στελέχωση

Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην αναβάθμιση των κέντρων υγείας και στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του, έχει τεθεί εδώ και αρκετούς μήνες ενώπιον των Συντεχνιών οι οποίες φαίνεται να συμφωνούν, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση τη σωστή, όπως υποστηρίζουν στελέχωση με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες λειτουργών υγείας.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, «οι κυβερνητικοί γιατροί δεν διαφωνούν με τον θεσμό των απογευματινών ωραρίων».
Ωστόσο, είπε, «θεωρούμε ότι για να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά μια τέτοια διευθέτηση, τα ιατρικά κέντρα θα πρέπει να είναι στελεχωμένα σωστά με επαρκή αριθμό γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού».
Ο κ. Κούμας υποστήριξε ότι «το όλο θέμα συζητείται με το Υπουργείο Υγείας από το περασμένο καλοκαίρι» αλλά είπε, «μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις» και εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας προχώρησε στη σχετική αναφορά στη Βουλή. philenews

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK  ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου