BLACK FRIDAY

bionic

lush

lush

SUPER SPOR FM

TAXIDOEFKERIES

CAR FOR SALE

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

ΞΕΣΠΑΣΕ ΣΑΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΕ... ΤΡΕΛΟΧΑΡΤΟ

Λευκωσία: Απ’ τη μια φοράνε τη φανέλα με το εθνόσημο και αντιπροσωπεύουν τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες, απ’ την άλλη αντιμετωπίζουν ψυχολογικά. Αυτό τουλάχιστον πιστοποιείται από ιατρική γνωμάτευση ιδιώτη ψυχολόγου ή ψυχίατρου. 

Ο λόγος για διεθνείς ποδοσφαιριστές –κυρίως της Εθνικής Νέων– οι οποίοι κατατάχθηκαν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία και εξασφάλισαν αναβολή για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» υπάρχουν 15 περιπτώσεις διεθνών ποδοσφαιριστών οι οποίοι επικαλέστηκαν ψυχολογικούς λόγους προσκομίζοντας και σχετική βεβαίωση κατά την κατάταξή τους στα ΚΕΝ και εξασφάλισαν αναβολή της υποχρέωσης να υπηρετήσουν την πατρίδα. Για το Υπουργείο Άμυνας αυτές οι περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ως προκλητικές και εμπόδιο στον αγώνα που καταβάλλεται για να παταχθεί το φαινόμενο της φυγοστρατίας. Οι συγκεκριμένοι αθλητές εξασφαλίζουν πριν από την κατάταξή τους το πιστοποιητικό ιδιώτη ψυχιάτρου, και ο ψυχίατρος της Εθνικής Φρουράς που τους εξετάζει υιοθετεί το περιεχόμενο του ιδιώτη συναδέλφου του και ακολούθως υπογράφει για τη χορήγηση της απαλλαγής.

Τα κριτήρια που αφορούν διευκολύνσεις σε εθνοφρουρούς, αφενός για να υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και αφετέρου για να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη σταδιοδρομία τους στον αθλητισμό, καθορίζονται σε μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Υπουργείου Άμυνας.

Το τελευταίο μνημόνιο υπεγράφη το 2015 και η ισχύς του λήγει περίπου σε έναν μήνα. Ήδη μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και ΚΟΑ ξεκίνησαν οι διεργασίες για ετοιμασία νέου μνημονίου.

Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως από τον ΚΟΑ, στο πλαίσιο της ετοιμασίας του νέου μνημονίου, ήδη συζητήθηκε το θέμα με τους αθλητές που παρουσιάζουν βεβαιώσεις από ψυχολόγους ή ψυχιάτρους και δεν υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Το θέμα προβληματίζει και τις δύο πλευρές και αναζητούνται λύσεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί λύση σ’ αυτό το πρόβλημα καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη άποψη στον ΚΟΑ, καθότι υπάρχει η θέση ότι τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος δεν αποτελούν εμπόδιο από το να αθλείται ακόμη και στο ψηλότερο επίπεδο. Την ίδια ώρα από τον ΚΟΑ κατέστησαν σαφές ότι δεν υποστηρίζουν τις πρακτικές που ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται για να αποφεύγουν κάποιοι τη στράτευση. Εκ μέρους του ΚΟΑ, αναφέρθηκε ότι έγινε έρευνα και στο εξωτερικό σε χώρες όπου η στράτευση είναι υποχρεωτική, χωρίς ωστόσο να έχει σχηματιστεί ξεκάθαρη εικόνα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σημειώνεται ότι η εξέταση που περνούν όλοι οι αθλητές για εξασφάλιση των δελτίων υγείας αφορούν μόνο παθολογικές εξετάσεις και ως εκ τούτου ενδεχόμενα ψυχολογικά προβλήματα δεν μπορούν να διαγνωστούν σ’ αυτή την εξέταση.

Αλλαγές στην υγειονομική εξέταση

Στο Υπουργείο Άμυνας εκτιμούν ότι το θέμα με όσους προσποιούνται ότι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και εξασφαλίζουν με διάφορους τρόπους πιστοποιητικά από ιδιώτες γιατρούς, θα περιοριστεί σημαντικά με τη ψήφιση νομοσχεδίου που στοχεύει στην πάταξη της φυγοστρατίας.

Στόχος του Υπουργείου Άμυνας είναι να χορηγούνται απαλλαγές ή αναβολές μόνο όπου αυτό δικαιολογείται, όπως σε όσους εθνοφρουρούς αντιμετωπίζουν πραγματικά ψυχιατρικά προβλήματα ενώ όλοι οι υπόλοιποι να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία, με τη θεσμοθέτηση και λειτουργία πιο ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών.

Οι βασικότερες πρόνοιες του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας αποφασίστηκαν, ύστερα από διαβουλεύσεις με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, την Ψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου και την Πολιτική Άμυνα. Μεταξύ άλλων, θεσμοθετείται νέα πενταμελής υγειονομική επιτροπή, με αρμοδιότητα εξέτασης της ψυχικής υγείας των εθνοφρουρών, στρατευσίμων και αντιρρησιών συνείδησης, αποτελούμενη από τρεις ψυχίατρους και δύο ψυχολόγους ή εργοθεραπευτές (με ενίσχυση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), οι οποίοι διορίζονται με απόφαση του υπουργού. 

Το Υπουργείο εκτιμά ότι η εξειδικευμένη σύνθεση της Επιτροπής Εξέτασης Ψυχικής Ικανότητας (Ε.Ε.Ψ.Ι) ενισχύει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των αποφάσεών της, εφόσον αυτές θα αποτελούν αποφάσεις ενός πολυμελούς οργάνου εμπειρογνωμόνων και όχι απλά υιοθέτηση της γνωμάτευσης ενός και μόνο ψυχίατρου, όπως ισχύει σήμερα. 
Η Επιτροπή θα αποφασίζει με βάση τον πίνακα νοσημάτων, παθήσεων και βλαβών αλλά και στη βάση ψυχοδιαγνωστικών κριτηρίων, εφόσον κρίνεται αναγκαίο. Επιπρόσθετα, προκειμένου να δοθεί στις υγειονομικές Επιτροπές εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τους εθνοφρουρούς που τυγχάνουν αναβολών ή απαλλαγών λόγω προβλημάτων προσαρμογής στο στρατιωτικό περιβάλλον, προβλέπονται πρόνοιες, ώστε να είναι δυνατό οι εν λόγω εθνοφρουροί να εκπληρώνουν τη θητεία τους σε «μη στρατιωτικό περιβάλλον».philenews ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK  ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου